Förklara Open Source Med 3 Exempel

Open Source är en modell för mjukvaruutveckling. Dess definierande egenskaper är att det är en decentraliserad, med målet att uppmuntra till samarbete.
Open Source Examples
Open Source Examples

Vad är Open Source

Open Source är en modell för mjukvaruutveckling. Det som definierar egenskaper är att det är en decentraliserad, med målet att uppmuntra till samarbete. Det är ett direkt svar på begränsningarna av det som kallas proprietär kod, vilket begränsar användningen av kod.

Detta innebär att människor utvecklar teknik till ett befintligt system och ger den åt andra att använda fritt. I hopp om att stärka människor, uppmuntra teamarbete och stimulera teknikens framsteg.

Tim O’Reilly, som populariserade termerna öppen källkod, sa "Bemyndigande av individer är en viktig del av det som får öppen källkod att fungera, eftersom innovationer i slutändan kommer från små grupper, inte från stora, strukturerade insatser."

Drivs av människor

En av anledningarna till att Open Source är så kraftfull är fokus på samarbete. Programmerare tillsammans förbättrar källkoden för att dela med andra. Denna kod släpps under villkoren i a mjukvarulicens

Bland annat jordbrukarnas, ingenjörers och arkitekters nätverk har dragit nytta av programvara som skapats för deras projekt och industrier med hjälp av öppen källkod. Till exempel Open Source Ekologi, som genom att dela sina mönster online ger möjligheterna att tillverka industrimaskiner för en bråkdel av kommersiella kostnader.

Varje dag Exempel

Några exempel på hur många av oss interagerar med öppen källkod, dagligen, är Android, Linux och WordPress.

1. Linus

Linux är ett operativsystem som släpptes första gången den 17 september 1991 och utvecklades av Linus Torvalds från Finland. Mycket av dess grundläggande design kommer från principer som fastställdes i Unix under 1970- och 1980 -talen.

Det som skilde Linux från sina Windows- och macOS -motsvarigheter var att "Linux kan distribueras fritt, vem som helst kan skapa en distribution för alla ändamål.” Och det är precis vad folk har gjort. 

2. Android

Med Linux och annan öppen källkodsprogramvara, Open Handset Alliance, kommersiellt sponsrad av Google, skapade sitt mobiltelefonoperativsystem Android. 

Det blev populärt mycket snabbt och har i maj 2021 över 3 miljarder  månatliga aktiva användare, Google Play Store har över 3 miljoner appar.

3. WordPress

Ett annat bra exempel är WordPress. Ursprungligen var WordPress ett bloggpubliceringssystem, men har utvecklats till ett Content Management System (CMS). Miljontals webbplatser har skapats med WordPress och är för närvarande ett av de mest populära CMS.

Vi är stora fans av öppen källkod, NKPD Design -webbplatsen är en produkt av den. Vi valde medvetet WordPress som vårt CMS eftersom det är öppen källkod.

Framtiden

Klyftan mellan upphovsrättsskyddad kod (proprietär kod) och öppen källkod kommer att fortsätta påverka framtiden för den teknik vi använder.

För närvarande används öppen källkod inom utbildning, religion, media och mer. Var och en av dessa måste räkna ut vad som fungerar bäst i sina branscher, och det kommer att bli intressant att se hur detta kommer att utvecklas.

Index