Design skapat i Norrköping

Jag är inte född här. Och om jag ska vara ärlig så planerade jag aldrig att flytta till Sverige. Men livet tog mig till Norrköping vid 24. Det är nu mitt adopterade hem, och det känns som hemma.
Made in Norrköping
Made in Norrköping

Jag är inte född här. Och om jag ska vara ärlig så planerade jag aldrig att flytta till Sverige. Men livet tog mig till Norrköping vid 24. Det är nu mitt adopterade hem, och det känns som hemma.

Namnen på Henk Helmantel, Luis de Geer, väcker hos mig denna märkliga känsla av igenkänning som jag känner. Våra liv är inte på samma sätt, men vi kom alla hit. Det är nog alltför känslosamt och sentimentalt.

Något som liknar patriotiskt kanske till och med. Men inte till det land jag kommer från, utan till något som hände oss när vi lämnade ett land för ett annat.

Jag har kämpat för att se min identitet förändras under tiden jag har tillbringat i Sverige. De första åren kändes på ett sätt, som om jag satt på baksätet i en bil, jämfört med åren innan, där jag satt bakom ratten. Livet hände mig.

Och lika mycket som svenskar och holländare, och de länder vi bor i, kan vara lika på många sätt. De är också väldigt olika. Rösterna jag hörde när jag gick till klasserna, skyltarna i fönstren, dofterna från restaurangerna och hur svenskar kommer att stå meter ifrån varandra vid busshållplatsen.

Jag anpassar mig, men jag beter mig också med instinkt, som inte alltid har tjänat mig. Det är fram och tillbaka, vad man ska behålla och vad man ska ändra. Och vid vilken tidpunkt har jag blivit en annan person.

Jag tror att människor definitivt förändras med tiden, det tar inte att flytta till ett annat land för att hända. Men jag undrar om det var mer märkbart eftersom så mycket mer ifrågasattes samtidigt.

Denna stad har förändrat mig. Det gjorde om mig. Och lika mycket av Nederländerna, och 24 år där, informerar mig fortfarande varje dag. Efter 10 år i Sverige har detta land för alltid förändrat mig, och det kommer att vara en del av mig.

Norrköping är mitt hem, det finns ingenstans jag hellre vill vara.

Index